Diverse Handwerktechnieken om uit te proberen

Punch-Needle, String-art. Huh, wat zeg je nou? Dit zijn een aantal (oude) handwerktechnieken die nu nog wat minder bekend zijn, maar op weg zijn om zeer trendy te worden. Macramé is terug van weggeweest en dat is niet voor niks. Wil jij je goed voelen en iets nieuws uitproberen? Lees mijn ervaringen van 5 diverse handwerktechnieken. Ik gaf ze +++ plussen en —minnen. Probeer ze uit en ervaar wat handwerken met je doet. 

MACRAMÉ

Macramé is helemaal terug van weggeweest. Wie heeft er nu niet een macramé plantenhanger thuis? Als je veters kan strikken, dan lukt het ook om deze techniek onder de knie te krijgen. Dus voor alle leeftijden. Met een paar simpele knopen maak je al de mooiste woonaccessoires. Het is hierdoor zeker een fijne handwerktechniek om mee te beginnen. Je traint bovendien je fijne motoriek. Na een aantal van dezelfde knopen te maken, gaan je handen als vanzelf en werkt het ontspannend. Ook mannen vinden deze techniek leuk om te doen. Het doet ze denken aan scouting knopen maken.
Een nadeel van grote macramé projecten vind ik toch wel de hele lange draden die je nodig hebt en al snel moet gaan staan. Een sleutelhanger, veer of onderzetters, kan je nog aan tafel maken. Maar een plantenhanger of  wandhanger wordt toch wel lastig. Op Pinterest vind je veel leuke voorbeelden om zelf te maken. Mijn volgende project wordt een levensboom.

+ + + + simpel te leren, fijne motoriek trainen, alle leeftijden, voor zowel mannen als vrouwen, veel goede voorbeelden op het internet

– bij grote projecten moet je lang staan, erg lange draden nodig.

PAK je DRAAD

Haken

Dit is toch wel mijn favoriet geworden. Als linkshandige heb ik in 2017 leren haken via filmpjes op het internet. Vaak filmpjes voor rechtshandige. Ik moest in spiegelbeeld denken om het te leren.  Wolplein.nl heeft tegenwoordig ook super handige filmpjes/tutorials. Ook voor linkshandige. Het vraagt een beetje geduld en oefenen. Leg de lat in het begin dus niet te hoog. Wanneer je de basissteken kan haken, kan je echt veel moois haken.
Maar waarom vind ik haken nu zo fijn? Ten eerste omdat het mij echt ontspant. Door de herhaling van steken is het een ritme en kom ik in een flow. Het blijven opletten en de vertraging (het gaat niet zo snel) leer ik geduldig te zijn. Het materiaal is meestal zacht, dus erg fijn om in je handen te hebben. Je bent iets aan het creëren van een simpel draadje. Je ziet letterlijk iedere stap die je hebt gemaakt als je aan het haken bent. Omdat ik bezig ben met mijn handen, heb ik hierdoor ook minder zin om te gaan snoepen. Toch handig. Haken kan je overal doen. Ik neem mijn handwerk ook vaak mee onderweg in de auto, maar het is vooral ook fijn voor op de bank. Even geen beeldscherm, maar heerlijk haken. Mijn concentratie wordt beter en ik leer iedere keer weer iets nieuws. Althans, er is nog zoveel te ontdekken.
Het haken van een Mandala met reliëfstokjes opgespannen in een ijzeren ring is voor mij toch wel een echt geluksmomentje. Iedere ronde heeft een ander ritme van steken en door dat ritme kom ik in een soort flow. Ik moet ook blijven opletten, want een foutje is snel gemaakt en dan kan ik weer 1 of 2 rondes uithalen. Grrr, maar ik leer ook loslaten. Letterlijk uithalen. Het maakproces, iets creëren, heeft mij ook geholpen om in het dagelijks leven iets nieuws uit te proberen, los te laten en door te zetten. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Eerst smeet ik het haakwerk in de hoek, maar nu kan ik ook genieten van het geluid van het uithalen van het haakwerk. Ja, echt! 

++++ ontspannend, veelzijdig, uitdagend, kan overal, concentratie, helpt de dagelijkste touwtjes los te laten en geeft zelfvertrouwen

– – vraagt geduld om te leren, kan lang duren voordat je iets hebt gemaakt.

PAK je DRAAD

String ART

String-art is een oude techniek. Vraag maar aan je ouders of opa en oma.
Ik vind deze techniek iets magisch hebben. Door met spijkers en draad een geometrisch patroon te maken krijg je een waar kunstwerk. Dan bedoel ik  niet alleen wat spijkers slaan en met draad de ruimte opvullen. Dat kan iedereen. Maar bijvoorbeeld vanuit een vierkant met spijkertjes op dezelfde afstand, met draad een rondje vormen. Of vanuit een rondje met draad een hart vormen of andere coole geometrische vormen, zoals een levensbloem. Vaak gemaakt met dun garen of borduurdraad. Maar het kan ook met wat katoendraad. Geeft weer een ander effect. Zoals op de foto. Je kan deze techniek ook toepassen op een kaart. Borduren met een geometrisch patroon. Het hoeft ook niet duur te zijn. (Mdf) hout, spijkertjes en garen en evt een zwarte spuitbus, is alles wat je nodig hebt. Er komt wat wiskunde bij kijken als je zelf een patroon gaat uittekenen. Je leert hierdoor goed met een geodriehoek werken. Maar er zijn ook patronen te vinden met puntjes om uit te printen.
Erg leuk en leerzaam voor zowel  jongens als meiden vanaf 10 jaar. Ik heb een workshop gegeven op de basisschool groep 7/8 en op het MBO aan studenten van 16 tot 20 jaar. Iedereen vond het super leuk om te maken. Waarschuw wel de buren, want het timmeren maakt wel herrie. Koop spijkertjes bij de bouwmarkt met een kop om ergenis van kromme spijkers en draad dat eraf gaat te voorkomen.  De combinatie van lekker hard slaan met een hamer en het fijne werk met draad maakt deze handwerktechniek een super coole magische techniek om uit te proberen. Ik wil ook graag een keer in de natuur een XXL string art workshop verzorgen als teambuilding uitje.

+++ magisch, geometrie, diverse draden, combi timmeren en draad, vanaf 11 jaar. 

— herrie, diverse spullen nodig. 

PAK je DRAAD

WEVEN

Weven is een hele oude techniek, maar komt nu in een modern jasje terug. We weven niet meer met van die ingewikkelde grote weeggetouwen, maar op kleine raamwerken. Rond of vierkant. Kant en klaar of zelf opgespannen. Overigens vind ik die wel erg gaaf. Tijdens een studiereis naar Finland, uitleg Finse schoolsysteem, bezocht ik een dagbesteding met heel veel grote weefgetouwen.  Ze weefden daar bijvoorbeeld kleden van oude videorecorder (vhs) lint. Zo gaaf!
Wandkleden groot of klein, vloerkleden, kussens. Vaak in combinatie met macramé, waarbij met restjes stof of lontwol door de macramé draden wordt geweven. Ook de combinatie van haken en weven zie je terug. Denk aan de kussens van HeartsXXL Of een rond weef werk. Vaak gemaakt met twee kleuren en macramé draad in een geometrische vorm.  Het fijne van weven vind ik dat je met restjes wol en heel veel ander materiaal iets moois kan laten ontstaan. Oude kledingstukken, takjes, papiertjes, kraaltjes. Net wat mij aanspreekt aan structuur en kleur, gebruik ik dan. Heerlijk creatief en het ruimt lekker op.
Een nadeel van weven vind ik toch wel dat je eerst een raamwerk moet maken, voordat je kan beginnen. Rond of vierkant. Ook het knippen/scheuren van stof geeft zo’n troep. Toch heb ik mooie voorbeelden gezien op Tiktok en Pinterest dat ik weer de kriebels krijg om te gaan weven. 

++ diverse matrialen verwerken, reclyclen, vrij creatief proces, combineer met macramé.

– raamwerk maken, kan troep geven. 

PAK je DRAAD

NEEDLE PUNCH

Needle Punch of Punch Needling zijn benamingen voor deze handwerktechniek. Eigenlijk is het borduren, maar dan makkelijker én sneller. Met een holle naald, waar je draad in zit, maak je gaatjes in stof waarbij de draad blijft zitten. Aan de kant waar je naar kijkt is je steek plat, als een borduursteek, maar aan de andere kant maak je mooie lusjes. Groot of klein, afhankelijk van hoe diep je de punch naald in de stof prikt. Je bent eigenlijk aan het tekenen met naald en draad. Het is echt populair geworden. Kijk maar eens naar de kussens in de woonbladen. Zo zijn er veel boeken. Wolplein heeft er een heel blog over deze geschreven. Voor deze techniek is het wel belangrijk dat je de juiste combinatie hebt van stof, draad, naald en borduurring of opgespannen stof. Anders krijg je of te losse lusjes..of geen lusjes en enorme frustratie. I know. Let ook op je vingers als je prikt  Het blijft een naald waarmee je werkt. Maak het werkje vast met textiellijm, want anders gaan de lusjes los zitten. Het leuke is dat je evt de lusjes eraf kan knippen. Dan heb je de look van de knoop techniek Smyrna. Als je werkje af is, heeft het een hoog aaibaarheidsgehalte. Needle Punch kom je tegenwoordig overal tegen en er zijn gelukkig nu goede tutorials te vinden. Misschien toch maar weer eens proberen, maar dan op canvas. 

+++ sneller dan borduren, veel informatie boeken en tutorials te vinden, lijkt op de Smyrna techniek, hoog aaibaarheidsgehalte. 

– – gevaarlijk voor je vingers, zoek de juiste combi van draad, naald en stof. 

PAK je DRAAD

Macramé, haken, String-art, Weven, Needle Punch

Iedere handwerktechniek heeft zo zijn voor- en nadelen en zal je wel of niet aanspreken. Ik zou zeggen; probeer het eens uit, dan ervaar je zelf wat handwerken met je doet.